i dont know how to.





i got a problem. or.. i am the problem.
raya dah dekat. balik kampung. jumpa orang ramai.
i'm not comfortable.

tak reti lah nak berbual beramah mesra bersenyum-senyum.
sungguh. tak reti.

lagi-lagi kalau pergi rumah orang. i wonder how my cousins can build a camaraderie with those sedara-sedara jauh. I DONT KNOW HOW TO. 
aku ni fake-smile je lah mampu. 

i'm not arrogant okay. my mouth is.


those new things.


dan sebenarnya aku masih duduk bergoyang kaki sambil ter-jumpa hobi baru

blogwalking blog yang macam ni i ii iii
well, this helps me a lot. credits to them. 
tahu tak bila tension pastu ada orang yang tulis macam happy dan talent nya mashaAllah pastu kita rasa amazing pastu kita pun ter-absorbed pastu kita pun macam malas nak tensi.

fangirling over recipes
maksudnya scroll resepi[s], dan
...."sedapnyaaa!" pastu sengih pastu copy pastu macam nak print tapi lupa sampai malam pastu delete. maka tiadalah sesi mempraktikkan apa yang telah ditengok.

dan...

E X O 
the typical me.

main redah je bercakap.


iye saya tahu, saya bukanlah yang pandai bergaul.
kadang-kadang ada lah jugak cemburu tengok orang lain ada senior yang rapat, ada junior yang rapat. 

saya ni... takda. junior yang mendekat pun seorang dua tiga je. ada senior pun saya selalu rasa macam mereka tak kenal saya.

tapi takpa, saya tetap bahagia dengan siapa yang saya ada. kan gua dah kata kena bersyukur.

----- 

@s950623; 
Inche, may Allah grant u hidayah. Pls continue to make ppl smile! #HappyKwangsooDay
 

ei haritu birthday leader kim pun aku tak wish kat sini. 
nak kata kwangsoo special ke... tak langsung. 

-----

tengah taip ni sambil dengar instrumental Overdose sambil terfikir-fikir, apa yang aku nak buat sebenarnya ni.


girls talk.


i just dont get it kenapa makhluk jantina opposite aku (iye, lelaki. men. boys.) ni perangai lain macam 

...dan menjengkelkan?
specifically, lelaki ajnabi lah. lelaki luar lingkungan keluarga. lelaki yang takda kena mengena langsung dgn jenis darah aku. lelaki yang ber-generasi seperti aku. ke... semua generasi?


SITUASI SATU.
dalam bas sekolah. 
lelaki : aku nak duduk mana niii
kawan lelaki : duduk situ, sebelah dia. -- sambil tunjuk tempat kosong sebelah si lady.
lelaki : taknak laa. takda class

SITUASI DUA.
"nak lantik siapa? eh kita cuma perlukan orang yang boleh bagi komitmen."

SITUASI TIGA.
"lepas dia kawan dgn kau, terus dia jadi bising. kau tahu tak kau ni macam apa? macam ____ tahu tak." 


-----

"abih ingat kau ada kelas sangat ye brader? perempuan cantik yg kau cari-cari tu ada class?? lebih baik kau pi masuk CLASS pikir macamana nak tingkatkan kelas pemikiran kau instead of pikir nak bercinta je oh gedik sungguh lelaki macam kau."

"Ok fine. kami tak beri komitmen mungkin kerana kami sedang belajar erti HORMAT DAN MEMAHAMI."

"kalau aku macam ____, kau macam apa? macam malaikat? oh sucinya kau. terpikat aku brader."

dan ketiga-tiga situasi sangatlah memerlukan peringatan yang tinggi bahawa mereka adalah lelaki kalau perempuan dah aku sepakkan sepuas hati.



------

mungkin lelaki yang baik cuma wujud untuk wanita-wanita yang flawless dan ayu serta pergh cantik gila. dan yang pasti, lelaki baik + ikhlas + free-beauty-judging hanya wujud dalam dongengan novel drama dan sebagainya. 
well, i'm just stating MY experience. my kesakitan hati serta tangan kerana menahan urge untuk melakukan keganasan fizikal.


maka konklusi nya ialah;
where to find a kind man when the reality is, there's none.


maka aku telah berbunyi seperti seorang anti-lelaki. no woes, aku masih waras.



 

high expectation leads to nowhere


 



sabar.
ini namanya
kena belajar ikhlas
buat kerana Dia
bukan manusia 

there are people who like you and people who don't 
but to try to embrace even those who don't like you is too much too handle. 
so just dont disappoint the ones who loves you.



enough there.






belakang cakap lain
berbeza bila berdepan
ukir senyum manis
dalam hati dia
kau tahu?

hati tersenyum ikhlas ke sinis ke
kau tak tahu
aku tak tahu
dia tak tahu

ini 
aku sedang bercakap
tentang satu makhluk
namanya manusia


yang dulu.


sungguh.
dia tu...
kalau mengaku rindu, memang sungguh-sungguh lah rindu.
bukan cuma rindu orang, it is the matter of rindu perasaan yang tu.
kalau nak dituduh cheesy ke jiwang ke greasy ke apa ke
sungguh tak rasa nak peduli
sebab yang rasa rindu tu dia.







dan




sebab rasa rindu tu memang DIA dah cipta. 
nak elak macam mana?





bliss.


SITUATION ONE.

i knew someone. well, in a literally way because i knew him/her at this social networks but not in the real life.

and her/his aphorisms were always these;
"i dont have many friends."
"my friends is good as tak payah ada langsung."
"i envy those peole who have many good friends."
bla bla bla
and suddenly a few days ago, it was her/his birthday.
aaand she/he rt-ing soo many wishes from her/his friends. so many doa from them. and i always see her/him smiling and happy-ing through his/her tweets. 
and i was like....eh. 
and i was puzzled. seriously serious. eh. i thought....he/she doesnt have friends.

SITUATION TWO.

"i didnt came from a rich family. my parents dont have much money. i envy my friends. their parents gave them all the things that they wanted." said A while putting out a samsung galaxy tab to play the 2048 game. 

SITUATION THREE.

i envy my friends. they are already studying at the university but i'm still here, staying at home like a king. bhahaha not exactly as the king.
(padahal best sebenarnya duduk rumah ni, doesnt need to think what to eat and mintak je apa semua dah tersedia.) 

...............



so i thought to myself, no matter what you want and what you have or what you want but you dont have it, it is a matter of being grateful.
we are the one who want to live the blissful life; so either we keep on whining for what we dont have or we just enjoy and appreciate all that given to us, it is on us.

we are the one to make the choice.
wanna be happy? be grateful.





by the way, upu's result will be out at this month of july if i'm not mistaken. pls pray me for the best.